Historie

Van deze boerderij wordt in het archief voor het eerst melding gemaakt op 22 september 1378. Sindsdien is er veel aan veranderd: wat u nu ziet staan is rond 1650 gebouwd. De naam ‘De Winkel’ betekent in het Middelnederlands ‘Afgelegen plek’ of ‘toevluchtsoord’. Die naam is er waarschijnlijk aan gegeven omdat deze boerderij afgelegen lag, d.w.z. ver van andere huizen/dorpskernen. Ook was het regelmatig een toevluchtsoord, eerst voor (Katholieke) priesters en tijdens de 2e Wereldoorlog voor onderduikers. Rondom de boerderij lag een gracht en erachter stond een kleine kapel (de precieze plaats is onbekend). De grond hier ligt hoog (een oude stroomrug van de kromme rijn), waardoor er al vroeg mensen neerstreken.

De huidige eigenaren, familie Vernooij, heeft haar zo’n 200 jaar in bezit. In de boerderij wonen nu twee van de zeven kinderen: een dochter, die de theetuin beheert, en een zoon, die zich gespecialiseerd heeft in het restaureren van (antieke) meubels en het ontwerpen van nieuwe (een voorbeeld is de lantaarnpaal op het terras).

Op nummer vijf in de straat woont nog een zoon, die het boerenbedrijf over heeft genomen. Het betreft een gemengd bedrijf met koeien en landbouw (dierenvoer en Sedem dakbedekking).

Doordat de boerderij zo oud is en landelijk ligt, wonen hier vele diersoorten. Zo zijn er vleermuizen in de schuren en nestelt een familie steenuilen onder het dak. Achterin de tuin is een kikkerpoel, in de weilanden zitten veel hazen en in de bomen hebben vele vogelsoorten hun nest gebouwd. De nesten van de weidevogels in de weilanden worden jaarlijks gemarkeerd door vrijwilligers van de Weidevogelvereniging, zodat er met gras maaien omheen gereden wordt.

Rond de boerderij staan diverse boomsoorten. Sommige soorten zijn geplant, andere zijn spontaan opgekomen nadat vogels hier zaden lieten vallen, of door met de wind meegevoerde zaden. In de tuin staan twee hoogstambomen, een walnoten- en goudrenettenboom. Verder staat er een jonge abrikozenboom en een laagstam kersenboom. En natuurlijk de bloemen/plantenperkjes.

In de tuin kunt u ook de kunstwerken van kunstenaar Klaas Dubbelman uit Wijk bij Duurstede bewonderen.

De gerechten op de menukaart worden hoofdzakelijk gemaakt van producten van agrariërs uit deze omgeving. Het (biologische) fruit en groente komt van diverse telers uit de streek. De kruidenkaas, zuivel en scharreleieren komen van Kaasboerderij De Ossenwaard in Werkhoven en het meel komt van molen Oog In’t Zeil in Cothen (zie ook www.cothen.eu ). De fruitsappen komen van fruitteler Lekkerkerker uit Bunnik.

Alle gerechten zijn door onszelf bereid, meestal volgens Oudhollands recept met een knipoogje naar hedendaagse benamingen (b.v de High Tea van Oudhollandse middaghapjes).

De theetuin is aangesloten bij http://www.vvvkrommerijnstreek.nl 

In de theetuin kunt u ook met een groep terecht, voor een feestje of een volledig verzorgd (dag)programma met Dutch Games en/of fietspuzzeltocht en/of lunchbuffet (tot 30 personen).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zomers terras, lekker eten en drinken