Historie

Van deze boerderij wordt in het archief voor het eerst melding gemaakt op 22 september 1378. Sindsdien is er veel aan veranderd: wat u nu ziet staan is rond 1650 gebouwd. De naam ‘De Winkel’ betekent in het Middelnederlands ‘Afgelegen plek’ of ‘toevluchtsoord’. Die naam is er waarschijnlijk aan gegeven omdat deze boerderij afgelegen lag, ver van andere huizen/dorpskernen. Ook was het regelmatig een toevluchtsoord, eerst voor (Katholieke) priesters en tijdens de 2e Wereldoorlog voor onderduikers. Rondom de boerderij lag een gracht en erachter stond een kleine kapel (de precieze plaats is onbekend). De grond hier ligt hoog (een oude stroomrug van de kromme rijn), waardoor er al vroeg mensen neerstreken.

De huidige eigenaren, familie Vernooij, heeft haar zo’n 200 jaar in bezit. Op het erf wonen nu twee van de zeven kinderen: een dochter die de theetuin beheert, en een zoon die het boerenbedrijf overgenomen heeft. 

Doordat de boerderij zo oud is en landelijk ligt, wonen hier vele diersoorten. Zo zijn er vleermuizen in de schuren en nestelt een familie steenuilen onder het dak. In de weilanden wonen veel muizen en hazen en in de bomen hebben vele vogelsoorten hun nest gebouwd. De nesten van de weidevogels in de weilanden worden jaarlijks gemarkeerd door vrijwilligers van de Weidevogelvereniging, zodat er met gras maaien omheen gereden wordt.

Rond de boerderij staan diverse boomsoorten. Sommige soorten zijn geplant, andere zijn spontaan opgekomen nadat vogels hier zaden lieten vallen, of door met de wind meegevoerde zaden. In de tuin staat een walnotenboom, pruimenboom, abrikozenboom en een kersenboom. En natuurlijk de bloemen/plantenperkjes.

In de tuin kunt u ook de kunstwerken van kunstenaar Klaas Dubbelman uit Wijk bij Duurstede bewonderen.

De gerechten op de menukaart worden hoofdzakelijk gemaakt van producten van agrariërs uit deze omgeving. Het (biologische) fruit en groente komt van diverse telers uit de streek. De kruidenkaas, zuivel en scharreleieren komen van Kaasboerderij De Ossenwaard in Werkhoven en het meel komt van molen Oog In’t Zeil in Cothen (zie ook www.cothen.eu ). De fruitsappen komen van fruitteler Lekkerkerker uit Bunnik.

Alle gerechten zijn door onszelf bereid, meestal volgens Oudhollands recept met een knipoogje naar hedendaagse benamingen.

In de theetuin kunt u ook met een groep terecht, voor een feestje of een volledig verzorgd (dag)programma met Dutch Games en/of fietspuzzeltocht en/of lunchbuffet (tot 30 personen).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zomers terras, lekker eten en drinken